HTML

Az atomenergia esélye a XXI. században

Nemzetközi konferenciát szervez az Energia Klub április 23-án szerdán, Budapesten, a nukleáris energia egyre több országban felismert és szinte megoldhatatlan problémát okozó árnyoldalairól.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Konferencia az atomenergia esélyéről

2008.04.22. 12:11 salamon

Az atomenergia az olcsóság-tisztaság-biztonság szentháromságának ígéretére épült. Mára azonban egyértelművé vált, hogy az ígéreteket nem váltotta be. Az olcsóság már a múltban sem volt igaz. Az ígért tisztaságra a halmozódó hulladékhegyek vetnek árnyékot.

A biztonságra Csernobil tragédiája emlékeztet. A nukleáris ipar most megújult erővel hirdeti a fenti ígéreteket, a klímaváltozás elleni küzdelem letéteményesének szerepében tetszelegve, gőzerővel hangoztatja a „nukleáris reneszánsz" eljövetelét - olvasható az Energia Klub legújabb kiadványában, amelyet a csernobili katasztrófa évfordulójára időzített nemzetközi konferencián mutatnak be a nyilvánosságnak.

A kiadvány annak apropóján száll szembe az atomlobbi által terjeszett ígérethármassal, hogy a parlament döntött az ország 2020-ig terjedő időszakának energiapolitikai tervezetéről. Ebben a jövőben az ország energiallátásában a nukleáris energia bővítését, új atomerőmű építését tervezik. A több évtizedes technológiával rendelkező paksi erőmű üzemidejének végéhez közeledik, a felújítás hatalmas összegbe kerül, és óriási rizikót rejt toldozgatása-foltozgatása.

Magyarországéhoz hasonló problémákkal néz szembe számos külföldi ország is, amelyeknek atomprogramját alkotó atomerőművek a működésük vége felé közelednek. A kormányok azzal a hatalmas problémahalmazzal, amit a nukleáris hulladék és az óriásira rúgó költségek okoznak, nem tudnak mit kezdeni, ezért a legtöbb európai országban már nem építenek új atomerőműveket.

A kiadványban az Egyesült Államokban, Finnországban és Kelet-Európában épülő valamint nem épülő reaktorok példáján keresztül mutatják be azokat - a nukleáris ipar által elbagatellizált - tényeket és alábecsült adatokat, amelyek a nukleáris ipar az atomenergia mindenekfelettiségét hirdető tanait árnyalják vagy totálisan cáfolják.

A konferencián nemzetközi trendekrol, a külföldi kormányok beruházási óvatosságáról, erőműépítkezések leállításáról, a nukleáris energia gazdaságosságáról, a paksi reaktorok biztonságosságáról angol és osztrák szakértők tartanak előadásokat. Angol, magyar szinkrontolmácsot biztosítunk.

Az atomenergia esélyei a XXI. században

Nemzetközi konferencia

2008. április 23., 10-14 óráig,

Aranytíz, 1051 Bp. Arany János u. 10. Leonardo terem

Program:

Megnyitó

Az atomenergia esélyei a XXI. században című kiadvány rövid bemutatója

(Perger András, Energia Klub)

Az atomenergia gazdasága (Steve Thomas, Greenwich Egyetem, Services International Research Unit)

A VVER típusú reaktorok biztonsága (Wolfgang Kromp, Bécsi Egyetem, Kockázatkutatási Intézet)

Atomenergia és klímaváltozás (Kardos Péter, Energia Klub)

6 komment

süti beállítások módosítása